Zihinsel Sağlığınızı Kötü Etkileyebilecek Her Gün Yapmakta Olduğunuz 8 Eylem

c59fekerr1-2.jpg

1. Yeteri kadar uyumamak.

Stresli ve uzun bir günün ardından, beyninizin ve vücudunuzun dinlenmeye ihtiyacı vardır. Bunu yapmanın en iyi yolu ise uyumaktır. Ama 1-2 saatlik uyku bu konuda yetersiz kalacaktır. Ertesi gün elinizden gelenin en iyisini yapabilmeniz için yeterli uykuyu almak önemlidir. Kendinizi sürekli yeterli uykudan mahrum bırakmak, ciddi beyin hasarlarına yol açabilir. Bunu her yaptığınızda beyin hücrelerinizi öldürüyorsunuz.

2. Hasta hissettiğinizde kendinizi çalışmaya zorlamak.

Hasta olduğunuzda kendi potansiyelinizin maksimum seviyesine çıkamayacağınızı biliyorsunuz. Aslında vücudunuz sizi dinlenmeniz konusunda uyarıyor. Kendinizi çalışmaya zorlamak, durumunuzu daha kötü yapmanın yanı sıra beyninize de zarar verebilir. Böyle hissettiğinizde vücudunuzun kendini toparlamasına izin verin.

3. Kahvaltı yapmamak.

Sık sık işe ve okula giderken kahvaltıyı atlıyor musunuz? O zaman bu rutinini değiştirmenin tam zamanı!
Annenizin size “Kahvaltı günün en önemli öğünüdür” sözünü tekrar tekrar söylediğini duyuyor gibisinizdir ve bu kötü alışkanlıktan vazgeçmeyi denemiyorsanız, uzun vadede beyninize zarar verebilir.
Kahvaltıyı atladığınızda, kan şekeri seviyeniz düşer. Bu beynin besin maddelerini büyük ölçüde etkiler. Enerji eksikliği, zayıf hafıza ve odaklanmada zorluk, her sabah karnınızın aç olmasının bazı etkilerindendir.
Sabahları sağlıklı bir kahvaltı ile başlayın ve gününüzü kontrol altına alın.

4. Aşırı şeker tüketimi

Günümüzde hemen hemen her yiyecek şeker içerir. Bundan kurtulmak çok zor bir şey olacak. Ama siz çok iyi biliyorsunuz ki, bir şeyin çok fazlası asla iyi olmaz. Fazla şeker tüketimi sivilce, diş çürümesi ve kilo alma gibi sorunlara sebep olur. Bu aynı zamanda diyabetin başlıca kaynağıdır. Bunun dışında çok fazla şeker tüketimi vücudun proteinleri ve besinleri emebilme yeteneğini engeller. Şeker alımınızı mümkün olduğunca kontrol edin. Şeker yüklü çikolatalardan kurtulmalısınız. Onlarsız yaşayamam diyenler varsa, bitter olanları tercih etmeliler çünkü daha düşük şeker içeriğine sahipler.

5. Sigara içmek

Sigara içmek sağlığınız için çok zararlı ve bunu size bir doktorun söylemesine gerek yok. Neden bırakmanız gerektiği hakkında yeterince ikna olmadıysanız, diğer bir olumsuz etkisi olarak beyin küçülmesine sebep olduğunu söyleyebiliriz. Bunun yanı sıra tabi ki akciğer kanseri de var bu yüzden yaşam kalitenizi ve sürenizi kısaltıyor.
Uzun süreli sigara içimi beyninizin korteksini inceltebilir. Bu, dil, hafıza ve algı gibi beyninizin işlevlerinde önemli bir rol oynar.
Buna ek olarak, sigara içenler Alzheimer hastalığına yakalanma riski daha yüksektir.

6. Çok fazla alkol tüketmek

Aşırı alkol, karaciğer hastalıkları için ana sebebidir. Ama bunun beyin hasarına da yol açtığını biliyor musunuz?
Beyin hücreleri arasındaki bağlantıları yok ediyor. Bulanık görme, yürümede zorluk, hafıza kaybı ve karar vermede yetersizlik; Bunlar alkolün bir kişi üzerindeki kötü etkilerinden sadece birkaçı. Muhtemelen sarhoş olduğunuz zaman bu semptomları yaşadınız.
Zamanla çok fazla alkol, beyin büzülmesine, hafıza kaybına ve Wernicke-Korsakoff sendromuna yol açabilir.

7. Uyarıcı Faaliyetlerin ve Düşüncelerin Eksikliği

Beyninin ana işlevi düşünmektir. Ve siz yapmadığınızda, beyinde küçülme yaşayabilir. Bulmacaları okumak, yazmak ve çözmek, beyninizi egzersiz için kullanabileceğiniz aktivitelerden bazılarıdır. Başka bir yol zeka oyunları indirip oynamaktır.
Yaratıcı tarafınızı ortaya çıkartın.

8. Nadiren Konuşmak ve Sosyalleşmemek

Hiç kimse bir ada değildir. Her birimiz kendi arkadaş çevremize sahibiz, çok içe dönük bir insan olsak bile en azından bir ya da iki arkadaşımız vardır. Yalnız kalmak beynimizi fark ettirmeden yorar ve strese sebep olur. Dışarı çıkın ve sosyalleşin! Arkadaşlarınızla sohbet edin, yeni insanlarla tanışmayı deneyin. Zihinsel olarak size verim sağlayabilecek konularda sohbet edin. İlgi duyduğunuz entelektüel alanlar olabilir. Telefonunu ve sosyal medya üzerinden konuşmak yerine mümkün olduğunca yüz yüze konuşmayı deneyin. Bu sizi daha da geliştirecektir.
Beyninizi zinde tutmamız için birkaç şey önerecek olursak;
Günde 8 saat kadar uyuyun. Vücuduna ve beyninizi dinlendirin.
Aktif kalmak, hem beyninizi hem de vücudunuzu çalıştır.
Sağlıklı yemekler yemek. Aşırı yemekten kaçının ve gereksiz yiyeceklerden uzak
durun.
Arkadaşlarınızla ve ailenizle vakit geçirin. Kendinizi her zaman evde kilitlemeyin.
Şeker alımınızı en aza indirin.
Beyniniz için vitamin ve takviyeleri alın. Bu konuda doktorunuza danışabilirsiniz.
Sigarayı bırakmalısınız, erken ölememek adına güzel bir hamle olur değil mi?
Sıvıları çok sıcak ya da çok soğuk tüketmeyiniz.
Bolca su tüketin.
Kahvaltıyı atlamayı bırakın. Sabah rutininizi değiştirin.
Pozitif düşünün. Endişelenmekten kaçının.