1. Sevme Yeteneği: Bir ilişkiye dahil olma, başka birine güvenme, idealleştirme ve değersizleştirme olmaksızın tüm eksiklikleri ve avantajları ile onu olduğu gibi sevme. Bu sadece alma değil, verme yeteneğidir. Bu, ebeveynler arasındaki sevgi, çocuk sevgisi ve ilişkilerdeki sevgi ile ilgilidir.
2. Çalışma Yeteneği: Bu sadece meslek için geçerli değil. Her şeyden önce, bir kişi, aile ve toplum için değerli olanı oluşturma yeteneği ile ilgilidir. İnsanların yaptıklarının başkaları için anlam taşıdığını anlamaları önemlidir. Bu dünyaya yeni bir şey getirme yeteneğidir, yaratıcılıtır.
3. Oynama Yeteneği: Burada hem oyunun çocuklarda doğrudan anlamı hem de yetişkinlerin kelimeler ve sembollerle oynama yeteneklerinden bahsediyoruz. Bunlar, mizahı kullanmak, deneyiminizi sembolize etmek ve tadını çıkarmak için bir fırsattır.
4. Güvenli İlişki: İçlerinde en önemli şey, bir kişinin, ilişkinin başka türlü norm olmadığını fark etmesi, çok fazla mazeret bulmaya çalışmaması ve uygun yardım için zamana dönmesidir.
5. Özerklik: Sonuç olarak, hepimiz gerçekten yapmak istemediğimiz şeyi sık sık yapıyoruz, sonra bundan acı çekiyoruz ve deneyimlerimizde çıkmaza giriyoruz. Herkesin bu tür eylemleri reddetmesi mümkün değildir, ancak buna sorumsuzca yaklaşılması da tavsiye edilmez. Kural olarak, uzun süre böyle bir durumda olmak, psikosomatiğe dayalı çeşitli hastalıklara yol açar.
6. Kalıcılık: Kendi benliğinizin tüm taraflarıyla temas halinde olma becerisidir: hem iyi hem de kötü taraflar. Aynı zamanda çatışmaları hissetmek ve onlardan kurtulmakla da ilgilidir.
7. Stresten Kurtulma Yeteneği (Ego Gücü): Bir kişinin yeterince gücü varsa, o zaman stresle karşı karşıya kaldığında savunmaya girmez, hastalığa yakalanmaz. Yeni bir duruma en iyi şekilde uyum sağlamaya çalışır.