İstanbullular dikkat! Başınıza uzay aracı düşebilir

Bugün güneşli, sıcak havanın tadını çıkarmak isteyen İstanbullulara uyarı: Çin’in 2016 yılında kontrolden çıkan uzay aracı Tiangong-1, bugün Dünya’ya düşecek. Riskli kentler arasında İstanbul da var.

headline-1.jpg

Çin’in 2011 yılında uzaya fırlattığı Tiangong-1 isimli uzay aracının 2016 yılında kontrolden çıktığı Çin Hükümeti tarafından Birleşmiş Milletler’e bildirilmişti. Bilim insanlarına göre, 10 metre uzunluğunda ve 8 ton ağırlığındaki uzay aracının bugün Türkiye saatiyle 13.30’dan itibaren Dünya’ya düşeceği hesaplanıyor. 2013 yılında görev süresini tamamlayan Tiangong-1’in şimdilik tam olarak nereye düşeceği bilinmese de tehlike altındaki ülkelerden biri de Türkiye. Ancak uzmanların etrafında birleştiği en kuvvetli görüş parçaların okyanusa düşeceği yönünde. 

Çinli bilim insanlarına göre atmosferde büyük kısmının yanacağı uzay aracının yüzde 20 ile 40’ı Dünya’ya varacak, bu da 1,5 ile 2 ton arasında bir enkaz demek. Bu parçalar yarısını okyanusların oluşturduğu yüzlerce kilometrekarelik bir alana dağılacak. Ancak Çin Hükümeti, uyarılan ülkelerin endişelenmemesi, atmosfere giren parçaların yanacağını ve büyük ihtimalle herhangi bir hasara yol açmayacağını, tam tersi meteor yağmuruna benzeyen muhteşem bir gösteri sunacağını duyurdu. Çin İnsanlı Uzay Mühendisliği Bürosu ise (CMSEO) herhangi bir kişiye 200 gramdan ağır bir parçanın isabet etme ihtimalinin 700 milyonda bir olduğunu belirtti.

İtalya 5 uyarı yayınladı

İtalyan Sivil Savunma yönetiminin internet sitesinde hazırlanan özel bölümde, olası bir çarpma durumunda yapılması gerekenler 5 maddede sıralandı. Sivil Savunma’nın açıklamasında, “Bu türden olayların ve Dünya’ya, özellikle de karaya çarpma vakalarının çok nadir görüldüğünü hatırlatırız. Dolayısıyla, bu tip olaylar karşısında alınacak korunma önlemleriyle ilgili uluslararası kodlar bulunmamaktadır. Bununla birlikte, potansiyel çarpma riski olan bölgelerdeki halkın korunma amacıyla faydalanabileceği bazı talimatlar hazırlamak mümkün” denildi ve bu talimatlar özetle şöyle sıralandı:

1) Düşen parçaların binaların çökmesine neden olma ihtimali düşük, bu nedenle kapalı binalar açık alanlardan daha güvenli sayılırlar. Pencerelerden ve camlı kapılardansa uzak durulması tavsiye edilir.

2) Parçalar binaların çatısına düşerse, çatıda ve hemen altındaki katlarda delinmeye yol açarak hasar yaratabilir. Bu nedenle binaların alt katlarının daha güvenli olduğu söylenebilir.

3) Olası bir çarpma durumunda binaların içinde yapısal açıdan en güvenli yerler, yığma binalar için alt katlardaki tonozların altı, taşıyıcı duvarlardaki kapı boşlukları; betonarme yapılarda ise kolonların ve duvarların yakınlarıdır.

4) Küçük parçaların Dünya’ya çarpmadan önce görülme ihtimali düşüktür.

5) Büyük ebattaki bazı parçaların sağlam kalması ve hidrazin maddesi içermesi mümkün. Genel olarak, düşen parçaları görenlerin bunlara dokunmaması, en 20 metre uzakta durması ve ilgili yetkililere haber vermesi tavsiye edilir.

 Kaynak: gazetevatan